Och snart kan man hamna i finkan…

Förslaget till ny fotograferingslag diskuteras just nu på diverse tidningsredaktioner, bloggar, sajter m.m. Helt plötsligt kan det bli olagligt att fotografera. Maxstraff kan bli ett år fängelse för den fotograf som riktar kameran åt fel håll vid fel tillfälle. Men troligtvis är det böter som kommer att utfärdas för eventuella lagöverträdelser.

Jodå, jag vet att det egentligen inte handlar om att sätta dit oss yrkesverksamma fotografer. Men som förslaget ser ut idag så kan vi likväl hamna i kläm. Vad det skulle kunna innebära för oss försöker till exempel Jenny Morelli, chefredaktör för Fotografisk Tidsskrift, att synliggöra i sin blogg.

Ser man det får en bildjournalistisk vinkel så förflyttas ansvaret från publicisterna till den anställde fotografen i trängda lägen. Dvs. idag är det ansvarig utgivare som riskerar straff för otillåten publicering. Imorgon kan den utskickade fotografen på redaktionen hamna i finkan för att finnas på plats och ta bilden. Tidningsutgivarnas organisation TU är såklart emot lagförslaget i dess nuvarande utformning och Kjell Carnbro, chefredaktör för Sundsvalls Tidning, är en av flera publicister som reagerat på lagförslaget.

Såväl Svenska Fotografers Förbund (SFF) som Pressfotografernas Klubb (PFK) försöker driva frågan och på medievärlden.se återkommer till lagförslaget i flera inlägg på sin hemsida.

Och samtid mals detta lagförslag sakta genom diverse kvarnar för att sommaren 2012, eventuellt vara ett faktum. Exempelvis kom datainspektionens utlåtande häromdagen.

Ska jag vara helt ärlig så tror jag att lagändringen kommer att gå igenom. De protester som hörs, hör ännu inte tillräckligt högt, eller sker inom rätt så slutna kretsar. Det är vi fotografer som mumlar om det på FB eller över en öl. Nu har visserligen även medieindustrin börjat reagera och insett ett eventuellt problem. Och våra organsiationer lämnar in remissvar. Men räcker det?

Genom PFKs kampanj kan du som fotograf själv skicka bilder till Beatrice Ask för att få utrett om dessa i ett framtida scenarios skulle riskera att placera dig bakom galler.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: