Varför ler ingen i Finland?

Frågan ställdes av vår professor Per Lindström, tillika recensent av fotografi, för Sydsvenskan. Vi stod igår båda i Landskrona Konsthall och betraktade Joakim Eskildsens bilder från ett tioårigt projekt, där han följt romerna runt om i världen. Indien, Rumänien, Ryssland, Frankrike och så Finland, då. Resultatet är en gigantisk bok och en rätt imponerande utställning. Många porträtt, många lugna stunder där fotografen och den avporträtterande tillbringa tid med att försöka förstå varandra. Bilderna är i det närmaste måleriska.

Sist i utställningen beskrivs romerna i Finland. Och de ler inte. Inte på en enda bild. Är det det finska kynnet som grabbat tag i detta kringresande folk? Eller finns det helt enkelt ingen anledning att le om man hamnar i Finland? Cliffhanger…

Hur som helst så finns utställningen på Landskorna Konsthall under sommaren. Och är man inte intresserad av romernas situation, eller Eskildsens fotografi. Så kan man alltid kolla in konsthallen. Det är en väldigt vacker byggnad i en lummig park. Dessutom måste den ha Sverige billigaste fika i Caféet. Och då menar jag BILLIGT. Bara det värt ett besök.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: