Vem blir journalist?

Igår blev jag uppringd av en gymnasielärare. Det planerades en ny gymnasieutbildning med en medieinriktning som skulle vara den perfekta att gå, för unga människor som senare skulle vilja söka sig till oss på MKV. (Avdelningen för medie- och kommunikationsvetenskap) vid Mittuniversitetet. Man skulle inrikta sig på journalistik och bildjournalistik och så information. En skräddarsydd gymnasieutbildning för oss, alltså. Man tackar…

Fråga var, vad behöver de kunna för att komma in på Bildjournalistutbildningen (i form av fotografiska och tekniska kunskaper) och vilka programvaror skulle det investeras i? Räcker det med att lära sig iPhoto eller var Photoshop en nödvändighet?

Jag gjorde det enkelt för mig och förklarade att iPhoto nog var lite för basalt som bildbehandlingsprogram, överhuvudtaget. Sedan skickade jag ansökningshandlingarna för bildjournalistikprogrammet till dem för att de skulle kunna läsa in sig på vad vi hade för tekniska förkunskapskrav. Samtal därefter avslutat.

Sedan började jag fundera… Vad behöver de som ska in på vår utbildning för förkunskapskrav? Tja, en viss grundläggande fotograferingskunskap eller filmkunskap är ju bra att ha, eftersom vi har arbetsprover. Sen då?

Ja, inte är det ett medieprogram på gymnasiet som är nyckeln till att söka hit. Snarare tvärtom!

Mitt tips är – Läs omvårdnad eller teknikprogrammet, samhällsvetarprogrammet, ekonomi eller vad du vill… Men snöa inte in på journalistiken i gymnasiet! Stick sedan ut och jobba i verkligheten ett, två, tre år och se dig omkring i världen. Försök att förstår hur vi lever, hur samhället är uppbyggt och vad du som person har för inställning till detta. Jobba på Mac Donalds eller i skogen. Läs konst, föd barn! Gör vad som helst, men för guds skull GÖR NÅGOT – innan du söker hit.

Jag tror inget samhälle behöver journalister som har gjort sig en spikrak bana via grundskolan, gymnasiala medieutbildningar och sedan 180 hp i journallistik på detta, för att sedan komma ut på redaktionerna och skildra en värld som de aldrig har ”levt i”. Det blir en mycket underlig syn på världen.

Och det ska gudarna veta, jag började själv jobba som lokalreporter i mycket unga år och direkt efter skolan. Och jag kan inte säga att jag var en bra representant för journalistkåren då. Jag hade noll koll…

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: